Josien nodigt alle gezinnen en crèches uit voor een afvalvrije toekomst

Josien nodigt alle gezinnen en crèches uit voor een afvalvrije toekomst

Met twee jonge kinderen lijkt afvalvrij leven best een gedoe. Maar dat ziet Josien, kinder- en jeugdpsycholoog en moeder van twee kleine kinderen, dus anders. Het is een kwestie van nieuwe routines aanleren; daarna voelt het gewoon normaal. Zelfs als het om poepluiers gaat.

Hoe ziet jouw versie van een afvalvrije toekomst eruit?

"Dan zijn we ons bewuster van de invloed die we hebben in het dagelijks leven. We kopen minder spullen en gebruiken zo min mogelijk plastic.

Vroeger dook ik veel. Toen kwam ik - bijna letterlijk - in aanraking met de enorme afvalberg die we produceren. Er was zó veel plastic in de zee. Sindsdien leef ik zelf een stuk bewuster.

Het krijgen van kinderen heeft dat aangescherpt. Dan denk je toch meer na over welke toekomst je voor hen achterlaat.”

Wat ligt er nu in je vuilnisbak?

"Op dit moment ben ik verkouden, dus heel veel zakdoeken. Maar ik gebruik soms ook herbruikbare billendoekjes van Pieter Pot. Die liggen vaak voorhanden.

Klinkt misschien wat vies, maar die worden echt wel goed schoon in de was, én je bent natuurlijk minder vies van je eigen kinderen. Bovendien is het een serieus goede tip om ze hiervoor te hergebruiken als de kinderen groot zijn."

Heb je een gouden anti-afval tip?

"Meerdere! Wij gaan veel naar de kringloop of de rommelmarkt en we hergebruiken veel. Onze oudste mag wel eens iets nieuws uitzoeken, maar we leren hem na te denken over of er dan bijvoorbeeld ook iets weg mag.

In de fase waarin wij nu zitten, met twee jonge kinderen, gaan er heel wat luiers doorheen. Daar gebruiken we wasbare luiers voor. Vriendinnen vragen me weleens of dat niet veel gedoe is, maar dat valt echt reuze mee. Het is gewoon een nieuwe gewoonte die je jezelf aanleert. Net als elke nieuwe routine kost dat heel even moeite, maar daarna is het normaal."

Wie nodig jij uit voor een afvalvrije toekomst?

"Alle gezinnen, maar ook alle crèches. Iedereen die veel luiers gebruikt eigenlijk. Op crèches zijn zo veel kinderen; het zou echt schelen als ook zij overstappen op wasbare luiers en babydoekjes.

Echt kersverse ouders raad ik trouwens aan om er niet meteen mee te beginnen. Gun jezelf de eerste periode met wegwerpluiers en stap daarna over. Een baby krijgen is al intens genoeg.”

Doe jij ook mee helpen met een afvalvrije toekomst? Schrijf je nu in en krijgt je eerste 15 euro aan verpakkingsvrije boodschappen gratis.

Gerelateerde artikelen

Jouw winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Verwijderen

Subtotaal

Kies bezorgmoment