Transparantie wint: Onze uitdaging en oplossing

Transparantie wint: Onze uitdaging en oplossing

Aan al onze Pieters, Potters, leveranciers en overige fans:

Wij zijn op dit moment de énige online verpakkingsvrije supermarkt ter wereld die nog op landelijke schaal bestaat en aan het bewijzen is dan een circulair verpakkingsmodel ook wintsgevend kan zin. En het goed nieuws: we zijn er bijna!!

Maar eerlijk is eerlijk: nog niet helemaal. Zoals elke (duurzame) start-up hebben we continue uitdagingen die we moeten overkomen, op weg naar het magische break-even punt dat nu komende November realistisch is.

We geven jullie graag inzicht in de transparante campagne en email die we naar al onze klanten hebben gestuurd. Wij zijn onze klanten enorm dankbaar, jullie hebben namelijk als reactie op één transparante e-mail over onze uitdaging en onze actie ‘potje vullen’ binnen 2 weken al €335.000 aan tegoed gestort!! 🙌🏻

Onze transparante e-mail:


We hebben een uitdaging

Je hebt het waarschijnlijk wel gemerkt; sinds de overname van Pieter Pot eerder dit jaar lopen we tegen diverse uitdagingen aan. Één hiervan is de voorradigheid van ons assortiment. De eerlijke reden: onze leveranciers willen graag vooruit betaald worden voordat zij hun producten aan ons leveren. Dat zij meer zekerheid willen na een periode van grote onzekerheid is natuurlijk volkomen logisch.

Wij krijgen echter pas inkomsten op het moment dat jij als klant de producten van ons koopt. Hierdoor hebben we een uitdaging: de vooruitbetaling. Onze inkomsten worden lager doordat klanten minder (kunnen) bestellen door het aantal uitverkochte producten. Zo ontstaat er een negatieve spiraal.

We hebben een creatieve oplossing: potje vullen
Om dit op te lossen, hebben we het volgende bedacht: jij kunt nu zelf via onze app extra tegoed op je account zetten. Met dit voorgeschoten tegoed kunnen wij onze leveranciers betalen en de voorraad aanvullen. Als dank voor je hulp krijg jij extra tegoed van ons cadeau. Hoe meer tegoed je op je account zet, hoe meer extra tegoed je krijgt.

Het heilige graal moment

Wij zijn op dit moment de énige online verpakkingsvrije supermarkt ter wereld die op landelijke schaal opereert en aan het bewijzen is dat een circulair verpakkingssysteem ook winstgevend kan zijn. En het goede nieuws: we zijn er bijna!

Maar eerlijk is eerlijk: nog niet helemaal. Zoals voor elke (duurzame) start-up geldt die een nieuw, onbewezen businessmodel probeert te laten slagen: er is de eerste jaren geen winstgevendheid en dus zijn er financiële risico’s. We hebben de afgelopen 6 maanden flinke kostenreducties doorgevoerd: zo hebben we onder andere alle operationele processen uitbesteed en zijn we teruggeschaald naar een klein, minimaal team. Hierdoor wordt een winstgevende situatie op korte termijn mogelijk; we richten ons op november dit jaar!

Uitdaging en oplossing

Om daar te komen hebben we nog wat financiële uitdagingen te overwinnen, in dit geval de voorfinanciering van producten om de voorraad op orde te krijgen. We zouden niets liever willen dan bij banken geld lenen. Die bieden echter helaas helemaal niets aan nog-niet-bewezen-businessmodellen zoals die van ons. Ook niet de duurzame banken met hun mooiste beloftes:)

We proberen daarom oplossingen voor onze uitdagingen te zoeken op het gebied van:

 1. Risico waar we hoe dan ook mee te maken hebben
 2. Transparantie. We leggen volledig transparant uit met welke uitdagingen we te maken hebben en waar we het geld voor nodig hebben
 3. Binnen onze eigen klantenkring blijven: jullie kennen ons immers het langst als bedrijf, kunnen ons op waarde schatten in het nakomen van beloftes, etc.
 4. Wederzijdse directe waarde; je krijgt als klant direct 10 tot 14% rente in tegoed dat je direct kunt uitgeven. Zo hopen we dat we iedereen een bewuste keuze kunnen laten maken.

We zullen nooit claimen dat er één oplossing de beste is, die hebben we namelijk nog niet gevonden. Het blijft een gezamenlijke zoektocht om ons circulaire businessmodel rond te krijgen in het huidige lineaire systeem.

Om af te sluiten, zoals voor elke vorm van crowdfunding geld: stort enkel geld dat je kunt missen. Doe het niet als je het geld eigenlijk heel hard voor andere dingen nodig hebt.

Vraag & antwoord

 1. We horen je denken: 'Tegoed voor toekomstige bestellingen… Zit er nog wel toekomst in Pieter pot?'

  Wij geloven van wel. Ondanks de uitdagingen van het afgelopen half jaar zijn wij onverminderd gemotiveerd en geloven we, meer dan ooit, dat Pieter Pot bestaansrecht heeft. Alle actuele maatregelen duwen onze maatschappij in de richting van waar wij al die tijd al in geloven: een afvalvrije toekomst.

 2. Kan ik jullie op een andere manier nog verder helpen?

  Als je een groter bedrag op je account wil zetten dan het grootste potje, dan horen we dat graag. Je kunt ons mailen op info@pieter-pot.nl.
  Verder helpt iedere bestelling natuurlijk ook!

 3. Kan ik het tegoed direct gebruiken voor mijn bestelling?

  Ja dit kan!

 4. Hoe lang is het tegoed geldig?

  Oneindig:)

 5. Ik gebruik jullie app niet, maar wil graag meedoen met deze actie, kan dat?

  Of course! Stuur ons een mailtje op info@pieter-pot.nl en dan regelen we dat.

 6. Wat als jullie het uiteindelijk toch niet redden?

  Dit is onwaarschijnlijk op korte termijn, zeker gezien alle steun en het bedrag dat we reeds hebben opgehaald. Echter, zoals gezegd; we zijn nog geen winstgevend bedrijf dus er blijft altijd risico. We zullen je de komende maanden transparant op de hoogte houden van alle ontwikkelingen, zodat je (in het ergste en slechtste geval) je tegoed op tijd kunt uitgeven.


Transparantie wint

Bijzonder hoeveel schijnwerpers er de afgelopen week (weer) op ons hebben geschenen! Helemaal als je bedenkt dat we eigenlijk een relatief klein bedrijf zijn.

We werden soms verdrietig van hoe sommige media onze actie in negatief daglicht hebben gezet. Ze forceren ons bijna om voortaan wat minder transparant te zijn. Maar dat laten we niet gebeuren; wij blijven geloven dat transparantie uiteindelijk altijd wint!

Overigens is onze actie ook weer niet helemaal uniek: je kunt het vergelijken met de AH postzegeltjes actie. Ook dat is een vorm van voorfinanciering:)
Mocht je nog niks gelezen of gezien hebben, dan zou dit onze selectie zijn: lees het artikel van De Ondernemer of dit artikel op NU.nl

  Artikel De Ondernemer

  De toekomst is afvalvrij!

  Onverpakte groetjes van het hele Pieter Pot team;

  Veerle, Ruben, Sebastian, Stan,
  Kris, Kyara, Daneen, Emanuel, Vera, Sipke, Wilfried, Jorien, Esmee, Lotte, Fabienne, Sofie, Josien, Sharenda, Dominique, Jordan en Jouri

  Gerelateerde artikelen

  Jouw winkelwagen

  ×

  Product title

  1 x €29,95

  Verwijderen

  Subtotaal

  Kies bezorgmoment