We kennen allemaal de foto’s van de met plastic bezaaide stranden overal ter wereld en de schildpadden verstrikt in plastic tasjes in de oceaan. Maar plasticvervuiling is helaas dichterbij dan je denkt. Plastic vinden we inmiddels overal. Minuscuul kleine stukjes plastic zweven door de lucht, stromen door de Nederlandse rivieren en zitten in je eten en je drinkwater. Ik ben Hannah van de Kerkhof en heb onderzoek gedaan naar plasticvervuiling. Ik vind het onwijs goed dat Pieter Pot een oplossing biedt voor wegwerpplastic uit de supermarkt. Om iets te doen tegen ons plastic probleem moeten we de vervuiling bij de bron aanpakken. In dit gastblog vertel ik over de impact van voedselverpakkingen in Nederlandse rivieren.
Van eenmalig naar meermalig
Om de plastic vervuiling tegen te gaan moeten we minder wegwerp plastic gaan gebruiken en kiezen voor andere materialen en manieren om onze spullen te verpakken. ‘En als ik mijn plastic altijd netjes weggooi in de (plastic)afvalbak?’ Dan ben je natuurlijk goed bezig, want daarmee zorg je dat jouw afval niet in het zwerfvuil en uiteindelijk ons milieu belandt. Maar van al het plastic dat we gebruiken komen al tijdens het gebruik stukjes plastic los die in ons drinkwater, lucht en lichaam terechtkomen. Bovendien zijn veel plastic verpakkingen slecht of niet te recyclen, hoewel ze wel vaak worden verkocht als ‘duurzaam’ omdat ze in principe gerecycled zouden kunnen worden. Maar daar komt in de praktijk niet veel van terecht. Kortom: het wordt tijd dat we van eenmalig naar meermalig te gebruiken spullen gaan!
De impact van voedselverpakkingen in Nederlandse rivieren
Uit onderzoek van Schone Rivieren blijkt namelijk dat voedselverpakkingen een groot aandeel hebben in het plastic in de Nederlandse rivieren. Schone Rivieren is is een citizen science project waarin vrijwilligers de hoeveelheid en samenstelling van afval in de rivieren monitoren. Uit dit onderzoek blijkt dat er langs de Maas en Waal per 100 meter 29 snoep- en snack verpakkingen en 9 voedselverpakkingen gevonden worden! Al dat plastic vormt een gevaar voor mens en dier, door de giftige weekmakers en microplastics die het in ons water milieu brengt.
Plastic vergaat nooit
Plastic is lichtgewicht, goedkoop en in allerlei kleuren en vormen te gieten. Echt topmateriaal toch, zou je denken? Maar wist je dat plastic nooit vergaat? Het breekt na verloop van tijd in steeds kleinere stukjes maar verdwijnt nooit helemaal. Plastic is al op de meest afgelegen plekken van de wereld gevonden en zal door alle generaties na ons teruggevonden blijven worden. Plastic zal niet snel helemaal uit ons leven verdwijnen, maar de vervuiling stapelt op en de productie neemt alleen maar toe. Laten we het tij keren en de hoeveelheid wegwerpplastic dat we gebruiken verminderen.
Verpakkingsvrij winkelen
Bewuster inkopen doen en minder weggooien. Een duurzamere levensstijl begint bij jezelf! Maar het is helemaal niet zo makkelijk om plasticvrij te leven. De meeste supermarkten liggen vol plastic en we worden als consumenten regelmatig misleidt door claims op producten en verpakkingen. Ik hoop dat hervulbare verpakkingen gangbaarder worden en producenten hun verantwoordelijkheid nemen om het ons ook mogelijk te maken om bewuster inkopen te doen. Ik ben heel blij dat Pieter Pot het ons eindelijk eens makkelijk en leuk maakt om verpakkingsvrij boodschappen te doen. En hoewel ik zelf ook nog even moet wachten tot ik mijn eerste bestelling kan doen, ben ik stiekem heel blij met hoe lang de wachtlijst voor Pieter Pot is!
Een gastblog van: Hannah van de Kerkhof, Junior Consultant bij Spaak CS, en heeft voor haar master thesis in scheikunde onderzoek gedaan naar toxische stoffen in plastic.