Pieters Probleem #1 Plastic kan de pot op!

Klimaat impact van plastic
Bij de impact van plastics wordt veelal gedacht aan het zwerfafval dat overblijft en de plastic soep in de oceanen, maar wat is de klimaatimpact van deze kunststoffen? Bijna 5 procent van alle broeikasgassen wereldwijd (!) komen door plastic. Als de jaarlijkse productie van plastic zo doorgaat dan zal deze verdubbeld zijn in 2050.

Plastic en de impact op het klimaat wordt vaak gekoppeld aan zwerfafval, maar volgens hoogleraar Martin Junginger klopt dit niet helemaal. Wanneer plastic in de natuur belandt breekt dit nauwelijks af en produceert dit amper broeikasgassen. Dit komt doordat plastic vooral uit olie bestaat en tijdens de afvalverwerking in de verbrandingsoven komen de broeikasgassen pas vrij wat een negatieve impact heeft op de klimaatsverandering. (Trouw, 2022)

Herbruikbare verpakkingen
De strengere wetgeving waar de Europese commissie aan werkt is een ambitieuze stap om drie kwart van de verpakkingen in Europa herbruikbaar te maken, waar wij als Pieter Pot ontzettend blij mee zijn! Want samen kunnen we pas écht impact maken. Lees hier meer over het ambitieuze voorstel.

Impact van microplastics
Wist je dat er in een heleboel spullen microplastics zitten verwerkt? Denk aan autobanden, synthetische kleding, voedselverpakkingen, maar ook de microplastics die bewust door fabrikanten aan verzorgingsproducten of verf worden toegevoegd. Bij het gebruik van deze producten die plastic bevatten komen er microvezels vrij. Deze vezels zijn kleiner dan 5mm en vallen daarmee onder de boosdoener ‘microplastics’. Deze komen zonder dat we het doorhebben in onze natuur terecht.

Uit onderzoek van TNO blijkt dat autobanden en plastic verpakkingen momenteel de grootste veroorzakers zijn van microplastics in onze wereld. In Nederland ligt er momenteel zo’n 291 miljoen kg microplastics op de grond. Als de verspreiding niet wordt aangepakt dan is dit in 2050 circa 1031 kiloton plastic, en dat alleen al in Nederland! (TNO, 2022)

Microplastics in verzorgingsproducten
Microplastics die in verzorgingsproducten zitten, spoel je bij gebruik weg en komen uiteindelijk via het afvalwater in de zee terecht. Veel cosmetica en verzorgingsproducten zoals shampoo bevatten microplastics, namelijk: Polyethyleen. Maar helaas zijn er daarnaast nog genoeg schuilnamen in de ingrediëntenlijst te vinden die ook microplastics bevatten. Zo blijkt dat 9 van de 10 verzorgingsproducten nog steeds microplastics bevatten. Enkel als het merk zelf verklaard plasticvrij te zijn, is er een garantie.

Uit onderzoek van de Plastic Soup Foundation blijkt dat microplastics slecht zijn voor mens en milieu. Veel onderzoekers maken zich zorgen over de langetermijneffecten van microplastics omdat ze nu overal te vinden zijn in onze wereld, zelfs in ons eigen lichaam!

Plasticvrije verzorgingsproducten
Help mee om samen met Pieter Pot minder plastics te gebruiken. Bekijk hier de plasticvrije verzorgingsproducten:

Bron: Trouw , TNO

Gerelateerde artikelen

Jouw winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Verwijderen

Subtotaal

Kies bezorgmoment