Wijn in herbruikbare flessen

Wijn in herbruikbare flessen

Wijn in herbruikbare flessen? Jazeker. Daar bespaar je liters CO2 en energie mee ten opzichte van eenmalig bruikbare flessen. Dus nogal de moeite waard om uit te proberen, dachten wij zo. Uitdaging: herbruikbare wijnflessen bestonden nog niet in Nederland. Maar daar gaan wij dus een potje verandering in brengen.

Daar mag op gedronken worden

Samen met onze partner Weijnschenk, bieden we circulaire wijnen aan. De wijn komt direct van de boer uit Frankrijk of Italië en wordt vervolgens direct getapt uit het vat door onze partner Weijnschenk. Bij Pieter Pot wassen we deze flessen om ze vervolgens weer te kunnen hergebruiken.

35% CO2 besparen met herbruikbare flessen

Dat zit zo. Eenmalig glas heeft een van de grootste CO2-footprints onder de verpakkingsmaterialen. Voor de productie en recycling van glas zijn namelijk enorme hoeveelheden energie nodig. Een van de redenen is het productieproces, waarbij naast ongeveer 330 g CO2/kg glas uit energiebronnen nog eens bijna twee derde procesgebonden emissies vrijkomen. Voor herbruikbare flessen worden deze emissies over meerdere levenscycli van de fles verspreid, waardoor de totale CO2-uitstoot per gebruik verlaagd wordt met 35%.

Een circulaire aanpak voor wijnverkoop

Helaas is het wassen van wijnflessen iets moeilijker dan het wassen van weckpotten. Op dit moment bestaat er nog geen was-partij in Nederland, dus de flessen moeten naar het buitenland vervoerd worden. Ook heeft iedere wijnboer en -importeur zijn eigen flessen en formaten, wat het lastig maakt om een uniform statiegeldsysteem voor wijnflessen op te stellen.

We willen dit nieuwe circulaire model niet alleen lanceren, maar natuurlijk gelijk verder verbeteren. Bijvoorbeeld door het wassen en hervullen dichter bij onze activiteiten in Nederland te brengen om zo het transport te verminderen en nog meer CO2 te besparen. Challenge accepted!

Onze partner Weijnschenk

Onze wijnen komen direct van de boer uit Frankrijk en Italië en worden in Nederland direct getapt vanuit het vat door Weijnschenk. Met hen als partners kunnen we de wijnindustrie in Nederland vernieuwen en verduurzamen. Hierdoor kunnen we gelijk de keten op grote schaal in beweging krijgen.

Zo werkt dit nieuwe systeem bij Pieter Pot

1. statiegeldflessen met logo

We introduceren een nieuw type statiegeldfles, namelijk de herbruikbare 1 liter wijnfles. Deze fles kun je alleen bij ons teruggeven, in ruil voor de €1 statiegeld terug die we bij jouw bestelling hebben berekend. Helaas kunnen we echt alleen deze wijnflessen aannemen, dus breng je andere wijnflessen toch nog maar gewoon naar de glasbak.

2. flessen omspoelen

Voor je jouw Pieter Pot- wijnflessen teruggeeft aan de bezorger, vragen we je om de flessen echt leeg te maken: even kort spoelen en de kurk weer erop. Zo voorkomen we dat er wijnvlekken in onze juten tassen komen en wij water en energie moeten gebruiken om ze te wassen en stomen.

Meer weten over de impact van circulaire wijnflessen? Lees hier ons Levencyclusanalyse wijnflessen rapport.

< 18 jaar verkopen wij geen alcohol.

Gerelateerde artikelen

Jouw winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Verwijderen

Subtotaal

Kies bezorgmoment