Wijn in herbruikbare flessen

Wijn in herbruikbare flessen

Wijn in herbruikbare flessen? Jazeker. Daar bespaar je liters CO2 en energie mee ten opzichte van eenmalig bruikbare flessen. Dus nogal de moeite waard om uit te proberen, dachten wij zo. Uitdaging: herbruikbare wijnflessen bestonden nog niet in Nederland. Maar daar gaan wij dus een potje verandering in brengen.

Daar mag op gedronken worden

Samen met onze partner Riegel Bioweine, de grootste biologische wijnimporteur in Duitsland, starten we een pilot. Wij verkopen de wijn, jij levert de lege fles weer in, Riegel wast en hervult ze, en wij verkopen ze weer. Is het dan wel duurzaam om de flessen terug naar Duitsland transporteren, horen we je denken? We je verzekeren dat ondanks de afstand die hiervoor gereden moet worden, een herbruikbare wijnfles nog steeds duurzamer is dan een eenmalig bruikbare wijnfles.

> ontdek al onze bieren en wijnen

35% CO2 besparen met herbruikbare flessen

Dat zit zo. Eenmalig glas heeft een van de grootste CO2-footprints onder de verpakkingsmaterialen. Voor de productie en recycling van glas zijn namelijk enorme hoeveelheden energie nodig. Een van de redenen is het productieproces, waarbij naast ongeveer 330 g CO2/kg glas uit energiebronnen nog eens bijna twee derde procesgebonden emissies vrijkomen. Voor herbruikbare flessen worden deze emissies over meerdere levenscycli van de fles verspreid, waardoor de totale CO2-uitstoot per gebruik verlaagd wordt met 35%.

Een circulaire aanpak voor wijnverkoop

Helaas is het wassen van wijnflessen iets moeilijker dan het wassen van weckpotten. Op dit moment bestaat er nog geen was-partij in Nederland, dus de flessen moeten naar het buitenland vervoerd worden. Ook heeft iedere wijnboer en -importeur zijn eigen flessen en formaten, wat het lastig maakt om een uniform statiegeldsysteem voor wijnflessen op te stellen.

We willen dit nieuwe circulaire model niet alleen lanceren, maar natuurlijk gelijk verder verbeteren. Bijvoorbeeld door het wassen en hervullen dichter bij onze activiteiten in Nederland te brengen om zo het transport te verminderen en nog meer CO2 te besparen. Challenge accepted!

Onze partners Riegel Bioweine en Delta Wines

Onze wijnen komen van Riegel Bioweine en worden in Nederland gedistribueerd door Delta Wines. Met hen als partners kunnen we de wijnindustrie in Nederland vernieuwen en verduurzamen. Zij nemen de lege wijnflessen terug en wassen ze in Duitsland, zodat deze tot 6 keer kunnen worden hergebruikt. Riegel is geen kleine jongen trouwens. Al sinds 1985 importeren ze internationale, 100% biologische wijnen. Daarnaast zijn alle wijnen in ons assortiment vegan. Delta Wines is de grootste wijnimporteur van Nederland. Hierdoor kunnen we gelijk de keten op grote schaal in beweging krijgen.

Zo werkt dit nieuwe systeem bij Pieter Pot

1. statiegeldflessen met logo

We introduceren een nieuw type statiegeldfles, namelijk de herbruikbare 1 liter wijnfles. Deze fles kun je alleen bij ons teruggeven, in ruil voor de €2 statiegeld terug die we bij jouw bestelling hebben berekend. Helaas kunnen we echt alleen deze wijnflessen aannemen, dus breng je andere wijnflessen toch nog maar gewoon naar de glasbak. Je herkent ‘onze’ flessen aan het “Mehrweg” logo op het label. Dit is is het officiële Duitse logo voor alle glazen en hard plastic flessen die hergebruikt kunnen worden.

2. flessen omspoelen

Voor je jouw Pieter Pot- wijnflessen teruggeeft aan de bezorger, vragen we je om de flessen echt leeg te maken: even kort spoelen en de kurk weer erop. Zo voorkomen we dat er wijnvlekken in onze juten tassen komen en wij water en energie moeten gebruiken om ze te wassen en stomen.

Help je mee?

De lancering van de nieuwe categorie ‘bier & wijn’ is op dit moment een pilot. Die testen we een paar weken, om deze met hulp van jouw input te verbeteren en uit te breiden. Daarom zijn we je heel erg dankbaar voor je geduld en begrip als er iets nog niet 100% perfect is. Wil je actief meedoen aan het verbeteren van onze nieuwe categorie? Vul ons feedbackformulier in over jouw wijn-bestelling.

Meer weten over de impact van circulaire wijnflessen? Lees hier ons Levencyclusanalyse wijnflessen rapport.

< 18 jaar verkopen wij geen alcohol.

Gerelateerde artikelen

Jouw winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Verwijderen

Subtotaal

Kies bezorgmoment