Janice nodigt alle bakkers uit voor een afvalvrije toekomst

Janice nodigt alle bakkers uit voor een afvalvrije toekomst

Janice is al lang overtuigd. Al die plastic verpakkingen zijn toch nergens voor nodig? Ze ziet het in haar eigen bakkerij Zonder Melk en Ei in Moordrecht, maar ook bij die van de ‘grote jongens’. Afvalvrij is wat haar betreft de enige logische keuze.

Hoe ziet jouw versie van een afvalvrije toekomst eruit?

"Daarin zien alle bakkers, de kleine zoals ik én de grote bakkerijketens, wat de impact van hun werk is. Bakken zou prima zonder al dat karton en plastic afval moeten kunnen. Of in ieder geval met een stuk minder dan nu. Dan zou de afvalberg een stuk kleiner zijn, zijn er minder gevaarlijke stoffen in deze wereld en ga je beter met onze aarde om."


Wat ligt er nu in je vuilnisbak?

"Best wel een plasticverzameling! Dat komt omdat ik nog vrij veel ingrediënten gebruik die je niet verpakkingsvrij kunt vinden. Ik probeer zo slim mogelijk in te kopen, maar bij sommige ingrediënten gaat dat niet anders dan in plastic. En daar baal ik best van. Wat ik kan, bestel ik wel bij Pieter Pot. Die glazen potten werken heel prettig."

Heb je een gouden anti-afval tip?

"Goed plannen. Ik doe één keer per week boodschappen, zodat ik niet teveel koop. En dan koop ik alleen exact wat ik nodig heb, dat scheelt afval. Ik kijk vooraf in de voorraadkast, zie wat ik nog heb en wat er op moet, en bepaal dan wat ik ga koken en wat ik daarvoor nodig heb.

Eigenlijk dus gewoon bewuster omgaan met wat je koopt. Hierdoor hoef ik zelden eten weg te gooien. En wat er overblijft bewaar ik in de vriezer."


Wie nodig jij uit voor een afvalvrije toekomst?

"Mijn vakgenoten, dat vind ik het belangrijkst. Omdat ik zie dat daar heel afval weggegooid wordt. Niet alleen bij thuisbakkers, maar vooral de grote bakkerijen.

Ik realiseer me dat het lastig is, want die gebruiken vaak specifieke ingrediënten die je natuurlijk niet bij Pieter Pot kunt bestellen. Maar in de industrie zou de toevoer van producten ook anders mogen. Ik bedenk me altijd: mij gaat het wél lukken."

Doe jij ook mee helpen met een afvalvrije toekomst? Schrijf je nu in en krijgt je eerste 15 euro aan verpakkingsvrije boodschappen gratis.

Gerelateerde artikelen

Jouw winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Verwijderen

Subtotaal

Kies bezorgmoment