5 alternatieven voor wegwerpplastic

5 alternatieven voor wegwerpplastic

Als je op vakantie het strand bezoekt, zal je weinig tot geen zwerfafval tegenkomen. Dat komt doordat ondernemers uit de omgeving het strand schoonhouden voor toeristen. Want zeg nu zelf, ga jij graag naar een strand bezaait met wegwerpafval? De confrontatie met wegwerpafval wordt dus geminimaliseerd, maar één ding is zeker: afval vervuilt de oceanen steeds meer. Daarom heeft de EU vandaag, op 3 juli 2021, een verbod op wegwerpplastic ingevoerd op wattenstaafjes, bestek, borden, rietjes en roerstaafjes. Maar daar begint het pas. Wat kan je eigenlijk nog meer vervangen?

Bij Pieter Pot willen we je graag inspireren. We willen je nieuwe producten laten zien die een goed alternatief zijn voor eenmalig bruikbare producten. Zo bespaar je meer verpakkingen en ben je nog liever voor moederaarde. Maak kennis met herbruikbare wattenstaafjes, tandpasta tabletten, allesreiniger tabletten, ketchup in een potje en de shampoo bar.

Herbruikbaar wattenstaafje

You just saved the planet from up to 1000 cotton swabs - dat staat op de verpakking van het herbruikbare wattenstaafje van LastObject. Meer hoeven we bijna niet te zeggen: gebruik het wattenstaafje, maak schoon en herhaal. Het wattenstaafje is gemaakt van technische rubbers (TPE) en polypropyleen (PP) en zijn beide vrij van weekmakers (BB). Het bewaardoosje is van biologisch afbreekbaar 'plastic' dat gemaakt is van maïs. Daarnaast is de verpakking van composteerbaar karton en volledig ongebleekt. Is dit alternatief toch niks voor jou? Ga dan voor de bamboe wattenstaafjes. Deze wattenstaafjes zijn gemaakt van duurzaam bamboe en katoen. Daarnaast zijn ze ook nog eens 100% biologisch afbreekbaar en daarmee geschikt voor bij de GFT.

Tandpasta tabletten

Ja, je leest het goed: een tabletje! Een geweldig idee van Smyle. Elk tablet is goed voor één tandenpoetsbeurt. Op deze manier heb je altijd de perfecte hoeveelheid en voorkom je restjes die je al wurmend uit je tube probeert te krijgen. Een potje tandpasta tabletten bevat ongeveer 100 tabletten en staat gelijk aan bijna twee tubes tandpasta. Wil je gelijk je hele tandenborstelritueel verduurzamen? Kijk dan ook eens naar de biologisch afbreekbare bamboe tandenborstel van The Bamboo Brush Society.

Allesreinigertablet

Vind je het ook zo zonde, al die eenmalige schoonmaakverpakkingen? Skosh heeft hiervoor de oplossing, waardoor je de fles van een oud schoonmaakmiddel kan hergebruiken: een biologisch afbreekbaar allesreiniger tablet. Voeg 500 milliliter kraanwater toe aan het tablet en je hebt effectieve, duurzame allesreiniger. De tabletten bevatten milieuvriendelijke ingrediënten en zijn verpakt in een recyclebare, papieren verpakking. Ben je benieuwd naar meer van Skosh? Kijk dan ook is naar de sanitairreiniger tablet en glas- en spiegelreiniger tablet.

Ketchup uit een potje

Eerlijk is eerlijk, een betere ketchup dan die van Heinz is er niet, toch? Natuurlijk komt deze populaire saus bij ons in een potje. Wist je dat wanneer je voor boodschappen kiest in onze herbruikbare potten, je jouw CO2-footprint verkleint? Een plastic ketchupfles stoot namelijk +157% meer CO2 uit dan onze herbruikbare pot. Dat hebben we samen onderzocht met Kennisinstituut Duurzaam Verpakken. Hierbij hebben we rekening gehouden met de productie, het transport en de schoonmaak van onze potten. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan hier ons onderzoek.

Shampoo bar

Naast dat shampoo vaak in een plasticfles zit, bevatten vele shampoos ook microplastics die via je afvoerputje zo de natuur in komen. De shampoo bar van HappySoaps is daarom de perfecte, duurzame oplossing. De bar staat gelijk aan 90 tot 110 wasbeurten, waar 4 flessen shampoo tegenover staan, wow! HappySoaps gaat (en staat) voor een plasticvrije, rotzooivrije en natuurlijke cosmeticamarkt. Alle producten worden handgemaakt in Nederland en zijn in productie, opslag én verzending 100% plasticvrij. Dat is lekker! Wil je volledig plasticvrij douchen? Kijk dan ook eens naar de conditioner bar en de body bar.

Hopelijk helpen deze tips om producten te vervangen, afval te verminderen én een 'new you' te verwelkomen! Heb je zelf nog mooie tips voor ons of anderen? Stuur ons dan een DM op Facebook of Instagram!

Gerelateerde artikelen

Jouw winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Verwijderen

Subtotaal

Kies bezorgmoment