Tips om groenten en fruit voedselverspilling tegen te gaan

12 lifehacks om jouw groente en fruit nooit meer te hoeven weggooien

De pijn. Herken jij het ook? Je was zo enthousiast toen je die zoetsappige mango, bak aardbeien, verse komkommer en knalrode tomaten zonder verpakking kocht. En nu… nu staren ze je al dagen aan, maar zien ze er steeds minder aantrekkelijk uit. Je voelt je schuldig. Deze tips zorgen ervoor dat dit niet meer nodig is.

Goed nieuws. Sinds kort bieden we bij Pieter Pot ook groente en fruit aan. Zonder verpakking, uiteraard. Dat scheelt een hoop verpakkingsafval. Want in Nederland gooien we zo’n 1,5 miljard groente- en fruitverpakkingen weg per jaar.

Maar die verpakkingen zorgen er soms wel voor dat jouw groenten en fruit net iets langer goed blijven. Op het moment dat jij een stuk groente of fruit weggooit, gooi je eigenlijk alle CO2-uitstoot weg van ook de productie. Wij helpen je dit voorkomen.

1. Verwerk oude groente in een soep

Heel simpel: in een soep zijn alle groente gelijk, zeker als de staafmixer om de hoek komt kijken. En die rimpels, plekjes, deukjes die zie en proef je echt niet meer.

Bekijk dus minimaal een keer week je groentelade en bekijk of je het kunt verwerken in een simpel soepje. En bij Pieter Pot maken we het je nog gemakkelijker. Zorg ervoor dat je altijd een paar potten van een kant-en-klare soepmix thuis hebt liggen. In onze shop vind je een tomaat en paprikasoep en rode linzensoep. Daar kan best wat bij uit je groentelade.

2. Maak een smoothie

De staafmixer is weer je vriend. Vrijwel alles kan in een smoothie, toch? Overrijpe bananen, mango, aardbei (zelfs het groen kan erbij) of appel inclusief klokkenhuis. Oké, oké, misschien niet overdrijven, maar zeker gemixt met een hoop vers fruit proef je er nauwelijks nog wat van.

Nog twee extra tips om hieraan toe te voegen. Als je niet direct trek hebt in een smoothie, kun je het overrijpe fruit ook in de vriezer gooien om op een later moment tot smoothie te mixen.

En heb je stukjes gember, basilicum, rode peper of andere kruiden en specerijen over? Een beetje hiervan kan jouw smoothie een bijzondere en verrassend lekkere twist geven. Wel met mate, want best zonde als je het daardoor alsnog weg moet gooien.

3. Bananenbrood for the win

Misschien wel dé reden om zo af en toe een banaan wat langer in de fruitmand te laten liggen. Het excuus om een bananenbrood te bakken. En het is zo simpel. Al helemaal als je zorgt dat je altijd ons potje met een bakmix voor bananenbrood met chocolade in huis hebt.

Krijg je vervolgens dit bananenbrood niet op of had je net het voornemen om wat kilootjes kwijt te raken? Neem het mee naar je werk en maak je collega’s blij. Win-win.

4. Gezond kan ook: bak een quiche

De smoothie, maar dan voor groente. Ook in een quiche kun je al jouw left over-groente kwijt. Je proeft niets meer van dat bruine plekje na een flinke ovensessie. Heerlijk voor op een luie zondag.

5. Groentezwembad in je koelkast

De houdbaarheid van groente kun je flink verlengen door ze in een bak water te bewaren in de koelkast.

6. Doe aan groente- en fruitbewaarmanagement; say what!?!?

Ok, dit is dus een ding. Kwamen wij ook achter bij het maakproces van dit blog. Fijn als je zelf ook nog iets opsteekt. To the point nu: het doet er toe welke soort fruit of groente je naast elkaar - of juist niet - bewaart.

Ethyleen, voeg het toe aan je vocabulaire. Of onthoud in ieder geval dat dit stofje ervoor zorgt dat je bijvoorbeeld appels het liefst apart in een schaal bewaart. En je aardappel niet samen met ui wil bewaren.

> Meer tips hierover vind je in dit blog op Favorflav

7. Trek een bouillon van voedselresten

Bewaar altijd een bakje in de vriezer met voedsel- en kruidenresten. Is die vol? Gebruik deze resten om een bouillon te trekken. Simpel as that.

8. Die wortels aan die aardappel: het begin van iets moois

Gratis plant scoren? Stop je oude aardappel met beginnende wortels in de grond. Laat even staan en na een paar weken heb je een gratis aardappelplant.

Dit is iets wat ook heel goed kan met bosuien of sla. Ook hiervan kun je de ‘kontjes’ inzetten voor het creëren van meer vers voedsel. Bij bosuien kun je dit ook prima in een laagje water bewaren en dan groeit het vanzelf, geen (moes)tuin nodig.

9. Verander je mindset en gewoonte

De onderzoeken erover verschillen, maar het duurt echt niet lang voordat je een gewoonte inslijt in je dagelijks leven. Pak zo’n twee a drie maanden, en je bent safe.

Dan de gewoonte die je gaat helpen. Zorg ervoor dat je altijd even je koelkast op voedselresten checkt voordat je kookt. Want vaak kun je een ingrediënt makkelijk toevoegen aan het gerecht dat je gaat maken.

Wij zijn zelf ook fan van de gemaksgerechten die we aanbieden (wij van WC-eend ;)). Zo kun je prima restjes toevoegen aan onze Thaise Noodles-mix, Indiase Dahl-mix en mix voor gele curry.

10. Composteren kun je leren

Al eens van een wormenhotel gehoord? Deze zie je in steeds meer buurten of op balkonnen en in tuinen staan. Het idee is simpel. Een wormenhotel is een bak met compostwormen die compost maken van jouw groente-, fruit-, tuin- en keukenafval. Je kunt er een kopen of zelf maken.

Daarnaast zijn er soms punten in de buurt waar ze blij zijn met jouw afval voor composteerdoeleinden. Doe wat onderzoek via googelen of bij de buren en wie weet kun je wekelijks jouw restjes doneren.

11. Zaden hergebruiken

Dat we een avocacoboompje kunnen laten groeien uit een pit, is vast geen geheim meer voor je. Maar wist je dat je dit ook kunt doen met de zaadjes uit een peper of paprika? Zelfs de pit van een mango of dadel kun je laten kiemen. Met een beetje aandacht en liefde oogst jij binnenkort je eigen gewassen.

12. Oneindige inspiratie krijg je van Too Good To Go

Je bent bij de laatste tip beland… of toch niet helemaal. Voor eindeloze inspiratie op dit vlak volg je Too Good To Go. Zo biedt het instagramaccount regelmatig goeie tips. Zoals zelfgemaakte appelmoes van zachte, lelijke of halve appels (en mét klokhuis, hoppa).

Gerelateerde artikelen

Jouw winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Verwijderen

Subtotaal

Kies bezorgmoment