Een week zonder afval

Een week zonder afval

Komende week is de Week Zonder Afval. Als verpakkingsvrije onlinesupermarkt dragen wij dit initiatief een warm hart toe en vroegen ons af: "Wat kunnen we nog meer doen om afval tegen te gaan?" Daarom vroegen we of oprichter Elisah van Zero Waste Nederland een gastblog wilde schrijven. Elisah weet als geen ander hoe je afval kunt reduceren. Ze geeft in dit gastblog een kijkje in haar afvalvrije leven en geeft een aantal handige tips:

Zero Waste…

Wow dat klinkt best heftig he? Helemaal afvalvrij. Is dat wel haalbaar? Als ervaren Zero Waste-er en frontvrouw van Zero Waste Nederland kan ik inmiddels zeggen “JA, dat is mogelijk”. Maar neem meteen wat advies van me aan. Begin niet met perfectie, begin gemakkelijk. Ik neem je mee in een weekje in mijn leven:

Zaterdag

Mijn favoriete dag van de week. Op zaterdagmorgen ga ik altijd naar de markt om mijn weekboodschappen te doen. Toen ik in april 2015 net begon met afvalvrij leven, merkte ik al snel dat winkelen op de markt een heleboel verpakkingsmateriaal bespaart. De overstap van supermarkt naar de markt bleek een hele eenvoudige en zelfs leuke stap naar minder afval te zijn. Je kunt er veel meer krijgen dan je wellicht zou denken, zoals ook koeken, chocola, snoeptomaatjes, champignons en taugé. Probeer dat maar eens in de supermarkt!

Zondag

Mijn koelkast zit nog vol met verse producten van gisteren, dus vandaag neem ik de tijd om lekker te kokkerellen. Ik heb vaak nog een paar producten in huis die bijna over de datum gaan en daarom probeer ik altijd iets te koken of bakken waarin ik deze spulletjes kan verwerken, zoals een soep of salade, of koekjes. Zero Waste betekent ook géén voedselverspilling! De verpakking is maar een deel van het geheel.

Maandag

Sinds het begin van de coronacrisis staat maandag in mijn agenda als schoonmaakdag. Ik werk vanuit huis en dat gaat toch het fijnst in een schone, opgeruimde omgeving. Mijn afvalvrije levensstijl heeft schoonmaken een stuk sneller en goedkoper gemaakt. Ik heb geen gootsteenkastje vol met chemische spulletjes, maar heb aan een paar simpele ingrediënten genoeg. Zuiveringszout, of baking soda, doet wonderen in huis. Het werkt ontvettend en je kunt er allerlei hardnekkige aanslag mee wegschrobben. Azijn verwijdert kalkaanslag en is dus een perfect hulpmiddel voor in de badkamer. Oma’s tips zijn zo gek nog niet!

Dinsdag

Iedere dinsdag was ik mijn haar. Inderdaad: maar één keer per week. Sinds in Zero Waste leef, heb ik best wat geëxperimenteerd met mijn haarverzorging. Toen de shampoo bars in opkomst kwamen ben ik die gaan proberen. Dat is shampoo in een vaste vorm, net zoals een blok zeep. Ik wilde het graag zelf uitproberen om de volgers van Zero Waste Nederland er meer over te kunnen vertellen. De shampoobars bevielen me goed. Inmiddels worden ze door verschillende merken verkocht en kun je kiezen uit allerlei geuren, kleuren en samenstellingen. Ze liggen nu zelfs bij de drogist in de schappen, dus je hoeft er niet speciaal naar te zoeken. Shampoobars ontvetten je hoofdhuid minder sterk dan veel reguliere shampoos, waardoor je hoofdhuid minder vet produceert om te compenseren. Zo kun je na een tijdje een week overleven zonder je haar te hoeven wassen.

Woensdag

Vandaag komen mijn boodschappen van Pieter Pot aan. Veel producten kan ik intussen vinden op de markt, bij diverse winkeltjes in de stad, bij de boerenwinkel, of bij enkele verpakkingsvrije winkels bij mij in de buurt. Soms vind ik daar niet álles wat ik nodig heb, of heb ik geen tijd daar heen te gaan. Dan is het heel fijn dat mijn boodschappen met statiegeldverpakking ook bij mij thuis bezorgd kunnen worden. Toen de jongens van Pieter Pot nog maar nét begonnen waren, werden ze al opgepikt door onze Zero Waste community. Ik kan wel zeggen dat de community deze startup meteen omarmd heeft. Daar ben ik trots op. We hebben elkaar nodig en samen maken we de wereld mooier.

Donderdag

Vandaag heb ik een afspraak in de stad. Ik ga met mijn zakelijke afspraak een wandeling maken door het centrum, want ergens binnen afspreken is nu niet goed mogelijk. Mijn afspraak stelde iets heel tofs voor. Hij weet natuurlijk dat ik afvalvrij wil leven. Hij stelde daarom voor om ieder een eigen koffiemok mee te nemen, daarmee koffie-to-go te halen, en die onderweg op te drinken. Dat deden we en we kregen met onze eigen verpakking nog 5% korting ook. We raakten in een leuk gesprek met de barista en het bleek dat ze bij het koffietentje al langer op zoek waren naar mogelijkheden om gebruik van eigen bekers aan te moedigen. Meteen voegden we de daad bij het woord: Ik gaf ze de Zero Waste raamsticker, met daarop de tekst “Neem gerust je eigen verpakking mee”. Die sticker heb ik bedacht, samen met mijn ontwerpers, en hij plakt nu al op 7000 plekken in Nederland. Die sticker is een reminder voor iedereen dat het helemaal ok is om te kiezen voor herbruikbare opties, en dat de ondernemers ook vóór zijn. De sticker plakt nu ook bij het koffietentje in de stad, dat maakt me ontzettend trots!

Vrijdag

Vandaag ruim ik wat op in huis. Ik vind het belangrijk om weinig spullen te hebben. Dat geeft rust in mijn hoofd, want spullen vragen aandacht. Weinig spullen hebben betekent ook minder opruimen, schoonmaken en onderhouden. Alles wat je niet hebt kan ook niet stuk gaan en geen afval worden. En spullen kopen heeft een enorme impact op het milieu, als je kijkt naar het delven van grondstoffen, productie, vervoer en verwerking van afgedankte producten. Eens in de zoveel tijd kijk ik daarom kritisch naar de spullen die ik heb in mijn huis, en bedenk ik of ik ze nog wel echt gebruik, of ik ze nog nodig heb, en of ik er blij van word. Overtollige spullen geef ik altijd een goede nieuwe bestemming. Ik probeer eerst Marktplaats, als het nog iets waard is. Ook de groepen op Facebook of mijn eigen social media helpen me met het verkopen. Lukt dat niet, dan geef ik het weg. Soms via weggeefhoeken, en vaak ook via de weggeefbox die ik op mijn stoep heb staan. Kleding ruil ik overigens graag met vriendinnen. Zo dragen we elkaars kleding nog, en geeft het mij extra plezier om te zien dat een ander er nog blij mee is. Vandaag vul ik ook een doos met spulletjes voor op de stoep. “Gratis, neem mee wat je kunt gebruiken”, staat erbij. Aan het einde van de dag is de doos bijna leeg.

Ik besef me dat mijn week er misschien anders uitziet dan die van jou, zo alles bij elkaar. Maar wat ik doe is niet heel moeilijk of bijzonder. Het is gewoon… anders? En door al die kleine veranderingetjes toe te passen is het me gelukt heel veel afval te besparen. Want afval besparen (in plaats van weggooien en ook in plaats van recyclen) is dírecte milieuwinst! Wellicht ziet jouw week er binnenkort ook zo uit? Je kunt het!

Op pad met je eigen verpakkingen

Van 31 mei tot en met 6 juni is het de Nationale Week Zonder Afval. Daarom organiseert Elisah op zaterdag 5 juni samen met ervaren Zero Waste gidsen uit de community de Zero Waste Wandeltours. Je kunt dan op pad om te leren waar je in jouw buurt terecht kunt met je eigen verpakkingen. Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar, dus kijk snel hier voor meer informatie over de Zero Waste Wandeltours.

Gerelateerde artikelen

Jouw winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Verwijderen

Subtotaal

Kies bezorgmoment