Mede-eigenaar van Pieter Pot worden?

Mede-eigenaar van Pieter Pot worden?

Onze crowdfunding is van start gegaan! Pieter Pot stelt 33% van de aandelen beschikbaar om klanten, fans en leveranciers mede-eigenaar te laten worden. Het doel: 3 miljoen euro ophalen. Maar wat willen we met dit kapitaal bereiken en wat kunnen jullie van ons verwachten?

Pieter Pot als enige ter wereld

Pieter Pot is op dit moment de enige verpakkingsvrije supermarkt ter wereld die op landelijke schaal opereert. We blijven overeind door onze extreem loyale fanbase van zo’n 20.000 betrokken en actieve klanten, die samen met Pieter Pot strijden voor het bestaansrecht van een circulaire verpakkingsketen. Ook de wetgeving in Europa en Nederland helpt; door stappen als statiegeld op blikjes wordt het voor de consument steeds normaler om circulair boodschappen te doen.

Winstgevend model

Sinds de overname in februari 2023 is de bedrijfsstructuur van Pieter Pot flink aangepast: Alle operationele stappen zijn uitbesteed; Zowel het vullen, orderpicken, bezorgen, uitpakken als het wassen wordt gedaan door operationele partijen die dit door hun expertise effectiever kunnen doen. Hierdoor hebben we geen eigen warehouse, geen operationeel team en geen eigen kostbare apparatuur meer. Ook is het team teruggebracht naar 10 medewerkers, met de disciplines marketing, assortiment & inkoop, finance, data en klantenservice die elk nu door één Pieter worden bemand. Dit alles heeft voor een enorme kostenreductie gezorgd, waarmee Pieter Pot nu (winstgevend) kan worden op zo’n 3000 bestellingen per week; een aantal dat eerder in 2022 en begin 2023 gehaald is. Het wordt hiermee mogelijk om als eerste in de wereld een winstgevende verpakkingsvrije supermarkt te creëren die op landelijke schaal opereert.

Halflege schappen

Pieter Pot heeft op dit moment echter een uitdaging: de helft van de schappen zijn leeg. De reden: sinds het crediteurenakkoord dat de online supermarkt begin dit jaar heeft gesloten, is het vertrouwen van leveranciers gedaald en zijn de betalingstermijnen verkort of opgeschort tot pro-forma’s. Deze voorraadfinanciering is een uitdaging voor elke retailer; de grote supermarkten hebben niet voor niets een betalingstermijn van 90-120 dagen.

Voor ons is het onmogelijk om de schappen op peil te houden met inkoop vooraf. Toch blijft een grote klantengroep van Pieter Pot kiezen voor afvalvrije boodschappen en worden er nog zo’n 2000 bestellingen per week geplaatst, zelfs met schappen die voor 60% leeg zijn.

Onze toekomstplannen

  1. Ons assortiment in 1 klap volledig aanvullen, zodat we jullie weer de kwaliteit kunnen bieden die je van ons mag verwachten. We zorgen dat we met alle leveranciers weer op goede voet staan en we weer op betaaltermijn kunnen gaan werken.
  2. Verder innoveren om het gemak van boodschappen doen bij Pieter Pot te verhogen. Zoals een lichtere, handigere pot waarmee het statiegeld omlaag gaat, de duurzaamheid verhoogt wordt en de ruimte in je keuken beter benut wordt. Daarnaast gaan we testen met samenwerkingen op het gebied van verse producten (denk aan Boerschappen).
  3. Als eerste verpakkingsvrije online supermarkt in de wereld winstgevend worden! Waarmee we een duurzame, stabiele toekomst ingaan.

Grotere investering ophalen door coöperatie

Om het assortiment volledig op orde te krijgen dient echter een grotere investeringsronde voltooid te worden. We kiezen ervoor om een coöperatie te worden waarbij zowel klanten als leveranciers mede-eigenaar kunnen worden. Hierbij zullen we ⅓ van onze eigenaarschap beschikbaar stellen en willen we in totaal 3 miljoen euro ophalen. Met dit kapitaal kunnen wij het assortiment herstellen en winstgevend worden. Verdere informatie omtrent de crowdfunding van 2023 vind je via onze crowdfunding pagina.

Wat krijg je hiervoor terug?

  1. De toekomst van Pieter Pot zal veiliggesteld zijn, het assortiment zal weer volledig op orde zijn, we zullen kunnen werken aan verbeteringen van onze service. Welke verbeteringen nodig zijn, gaan we graag met jullie in gesprek.
  2. Officiële aandeelhouder van Pieter Pot. We zullen in totaal 33% van de aandelen in bedrijf beschikbaar stellen voor jullie. Als aandeelhouder heb je natuurlijk recht op winstuitkeringen in de vorm van dividend. De eerste jaren zullen alle winsten terug in Pieter Pot worden geïnvesteerd. Doordat Pieter Pot gaat groeien neemt ook de waarde van het bedrijf toe.
  3. Eens per 2 maanden een live Q&A sessie met onze oprichter Jouri om feedback te kunnen geven, (kritische) vragen te stellen etc.
  4. Als eerste nieuwe product innovaties mogen testen

Natuurlijk blijven we eerlijk en transparant. Het investeren in Pieter Pot brengt risico's met zich mee, maar wel met een hoger doel: dat we de maatschappij willen veranderen. Samen kunnen we historie schrijven: Pieter Pot als eerste verpakkingsvrije online supermarkt ter wereld die op landelijke schaal winstgevend is. "Het team blijft strijden voor systeemverandering, zolang onze fans, klanten en partners dat met ons willen doen!”, aldus oprichter Jouri.

Gerelateerde artikelen

Jouw winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Verwijderen

Subtotaal

Kies bezorgmoment