Hoe we met Pieter Pot 1,5 miljard groente en fruit van hun plastic verpakking willen bevrijden

Als je rondkijkt op de versafdeling van een gemiddelde supermarkt zie je al snel: er ligt meer groente en fruit mét, dan zonder plastic verpakking in de schappen. En als je ons een beetje kent weet je dat we daar bij Pieter Pot nogal buikpijn van krijgen. Potje goed nieuws dus dat je vanaf nu ook je verse groenten en fruit bij ons kunt bestellen - zonder plastic jasje uiteraard!

In Nederland worden per jaar in totaal meer dan 1,5 miljard eenheden onbewerkte groente en fruit verpakt verkocht. Dit moet anders kunnen, vinden wij. In landen als Frankrijk zijn ze er al goed mee bezig: hier mogen vanaf dit jaar 30 soorten groenten en fruit - zoals peren en pruimen - niet meer in plastic verpakt verkocht worden.

60.000 verpakkingen besparen

Dat kunnen wij ook, dachten we bij Pieter Pot. Daarom vind je vanaf nu 19 verschillende onverpakte groente- en fruitproducten (en ook aardappelen!) in onze webshop. Daarmee kunnen we dit jaar nog zo’n 60.000 verpakkingen besparen. Goed begin, toch?

Het grootste deel van de producten wordt los in onze juten tassen bezorgt. Krieltjes, snackkomkommers en snacktomaten komen in een herbruikbaar katoenen zakje. Dat kan je samen met je lege potten weer bij ons inleveren. Hier zit geen statiegeld op, maar we vragen je om deze weer bij ons in te leveren zodat we ze kunnen blijven hergebruiken.

Grootste impact bij snacktomaten en -komkommers

De impact is trouwens het grootst bij snacktomaten en -komkommers. Juist deze producten worden vaak in plastic bakken of emmers verkocht. Deze typen verpakkingen hebben een enorm hoge impact van rond de 6 gram verpakking per 100 gram product.

Verpakkingsvrij is mooi, maar we weten dat je als klant van Pieter Pot de oorsprong en kwaliteit van onze producten ook heel belangrijk vindt. We willen zo snel mogelijk naar een biologisch assortiment.

Maar onverpakt en biologisch lijkt voor nu een moeilijke combinatie. Juist biologische producten komen vooralsnog vaak in plastic verpakkingen, zodat ze niet in aanraking komen met niet biologische producten. Best frustrerend, kunnen we je vertellen.

On the way to Planet Proof

Onze leverancier zet zich samen met zijn telers in om de keten van groente en fruit verder te verduurzamen. Daarom werken ze met het onafhankelijk keurmerk ‘On the way to Planet Proof’. Het keurmerk toont dat je een product koopt dat duurzamer is geproduceerd en daardoor een betere keuze is voor natuur, klimaat én dier.

Behalve dat we het huidige assortiment gaan uitbreiden, werken we er hard aan om je in de toekomst ook je favoriete biologische groente en fruit aan te kunnen bieden.

Hoe zit het met houdbaarheid?

Sommige plastic verpakkingen zijn er om verse producten langer houdbaar te maken. Hoewel studies al laten zien dat de bewaartemperatuur veel belangrijker is dan of er nu wel of geen verpakking rondzit, is het mogelijk dat producten zonder verpakking sneller bederven. Daarom is het nu meer dan ooit belangrijk om samen voedselverspilling zoveel mogelijk te voorkomen.

Wat je zelf kunt doen? Let erop dat je de juiste hoeveelheden koopt, jouw groente en fruit op de beste temperatuur (in de koelkast) bewaart en ze op tijd opeet. Zorgen wij ondertussen voor next day delivery, zodat jouw bestelling ook knettervers bij je aankomt. In ons blog geven we je ook nog eens ‘12 lifehacks om jouw groenten en fruit nooit meer te hoeven weggooien’.

Lees meer over ons nieuwe groente en fruit assortiment in onze veelgestelde vragen.

Gerelateerde artikelen

Jouw winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Verwijderen

Subtotaal

Kies bezorgmoment