6 tips voor een circulaire keuken: Afval nieuw leven inblazen

6 tips voor een circulaire keuken: Afval nieuw leven inblazen

In Nederland gooien we per persoon bijna 490 kilo afval per jaar weg. Daarmee zitten we iets boven het Europese gemiddelde. 31 kilo hiervan is plastic en daarvan wordt 67% gebruikt om voedsel in te verpakken. En van dit voedsel zelf gooien we dan weer 34.4 kilo weg, wat jou jaarlijks zo’n 120 euro kost! Daarnaast gooien we zo’n 45,5 liter aan drinken weg, vooral koffie & thee. Dan blijft er ook nog eens 63 kilo aan karton en papier over. Argh!

Oké, we lossen er niet meteen het hele probleem mee op, maar als beginnetje hebben we 6 tips voor je om al dit afval nieuw leven in te blazen:

Herplant je supermarkt kruiden

Je weet wel, die potjes met munt, koriander, peterselie, basilicum, tijm of rozemarijn die op je aanrecht staan en bijna leeggeplukt zijn. Knip daar een stengeltje vanaf (zorg dat er hooguit 2 blaadjes aan zitten) en zet in een glaasje water. Na een paar dagen zie je dat er worteltjes ontspruiten. Rustig wachten tot die wat dikker worden, en hup: terug de aarde in. Je hebt een nieuw kruiden planten gekweekt!

Blaas oud brood nieuw leven in

Nadat jij bij de bakker bent geweest met je blitse, katoenen broodzak heb je je brood net een dagje te lang bewaard. Nu is het te hard om een lekkere boterham van te smeren. Niet getreurd: snijd het brood in blokjes, marineer met zout, peper, knoflook en olie, en bak 5 min in de oven op 180 graden. Voila, heerlijke homemade croutons.

Kalkaanslag verwijderen met citroen

Gooi de overgebleven citroen schillen niet weg! Je kan de schillen voor heel veel verschillende huis-tuin-en-keuken-middeltjes gebruiken. Zoals een homemade kalkaanslag verwijderaar. Dat doe je zo; zet heet water met een citroenschil in een theepot, koffie pot, of vaas en laat het een tijdje staan. Daarna is alle kalkaanslag weg!

Potje mayo bijna leeg?

Maak een heerlijke vinaigrette van dat restje! Zo doe je dat: Schep 1 eetlepel mosterd in het bij lege Pieter Potje, voeg 1 eetlepel wijnazijn, 3 eetlepels olie, 1 versnipperd sjalotje en peper en zout toe. Maak het potje dicht en schud de pot goed heen en weer totdat het een egale massa is geworden! Nu heb je een heerlijke vinaigrette voor op je salade!

Kweek oesterzwammen op koffiedik in yoghurt-emmertjes

Ook jouw koffiedrab en plastic yoghurt verpakkingen kan je nieuw leven inblazen. Voor dit project heb je nodig: een afsluitbare emmer, oesterzwam broed, ademende tape (verkrijgbaar bij de apotheek) en je koffiedrab. Neem ongeveer evenveel (verse en natte) koffiedik als oesterzwam broed en meng dit samen in het emmertje. Zorg dat er ongeveer een bodempje in zit. Sluit de emmer een week af en voeg hierna elke week nog een laagje van 1 cm koffiedik toe, tot ‘ie vol zit. Zet de emmer op een droge, zonnige plek. Als zich knoppen vormen, kan je de zwammen na een dag of 5 al oogsten. Kijk nou eens: je hebt een fantastische vleesvervanger geproduceerd!


Gebruik karton om te mulchen

Mulchen? Ja, mulchen is kort gezegd: de bodem van je tuinplanten bedekken met organisch materiaal. Als je stukken goed bevochtigd karton over de bodem van - bijvoorbeeld - je moestuin legt, verstikt dat het onkruid. En dat is goed nieuws voor de wormen, want die zetten dat dode onkruid weer om in humus. En humus, dat is het ‘bruine goud’ van je moestuin. Gebruik wel bruin, niet glanzend karton zonder gekleurde prints.

Gerelateerde artikelen

Jouw winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Verwijderen

Subtotaal

Kies bezorgmoment