Achtergrond
Mijn moeder heeft altijd zelf mayonaise gemaakt. Mijn moeders koosnaam is Moy, en ze maakte dan ook geen mayonaise, maar moyonaise. Ze had een mooie pot voor haar moyonaise. Dit recept is dan ook een ode aan mijn lieve moeder.
Uiteraard eet je hier zelfgemaakte frieten bij!
Ingrediënten
1 ei
zout en peper
3 el azijn of citroensap
2 tl suiker
flinke el mosterd
ongeveer 250 ml zonnebloemolie
Staafmixer of keukenmachine met draaischijf
Bereiding:
Breek een ei in een kom of je mayonaisepot, voeg een mespuntje zout, de suiker en dertien draaien van de pepermolen toe. Voeg de azijn en de mosterd toe.
Mix nu alles met de staafmixer of keukenmachine tot een homogeen mengsel. Schenk langzaam de olie erbij – niet te snel – en beweeg de staafmixer langzaam in verticale richting tot je de gewenste dikte hebt.
Proef of je nog wat citroensap of zout moet toevoegen. Je kunt de mayonaise 1 tot 2 weken in de koelkast bewaren.
Restjes?
Je kunt met je mayonaise naar hartenlust variëren.
- Pureer een teentje knoflook mee.
- Voeg achteraf verse kruiden toe.
- Experimenteer eens door een gedeelte van de olie te vervangen door olijfolie. Als je alleen olijfolie wil gebruiken, kies dan een milde olijfolie.
- Vervang het citroensap door limoensap of gebruik een andere soort azijn.