Dit is het ultieme restverwerkingsgerecht en super lekker. Ik heb jaren in België gewoond en daar kwam het regelmatig op tafel. Je kunt dit gerecht zo luxe maken als je wil.
Ingrediënten
500 g oud wit brood
900 ml warme melk
3 eieren
225 g rietsuiker
60 g gesmolten boter
60 gl bloem
1 tl kaneel
snufje zout
250 g rozijnen
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C en vet een ronde springvorm in. Mag ook een grote cakevorm zijn.
- Scheur het brood in stukken en schenk de melk eroverheen. Laat even weken en pureer het dan grof met de staafmixer.
- Voeg de eieren, suiker, gesmolten boter, bloem, kaneel en zout toe en meng goed.
- Schep dan de rozijnen grondig door het mengsel en doe alles over in de bakvorm.
- Zet de vorm 40 minuten in de oven. De broodpudding is gaar als een houten satéprikker er droog uit komt.
Restjes?
In plaats of van of in combinatie met de rozijnen kun je ook stukjes gedroogde abrikozen of andere gedroogde vruchten gebruiken. Zo kun je weer heel wat restjes wegwerken. Uiteraard kun je in plaats van het witte brood ook oud rozijnenbrood, oude broodjes of stokbrood gebruiken.
Dit gerecht is lekker bij de koffie, maar geserveerd met gestoofd fruit of een bolletje ijs is het ook een heerlijk nagerecht. In dat geval zou je ze ook in kleine vormpjes kunnen bakken.