Achtergrond
Het mooie aan dit gerecht is dat je de ingrediënten zonder al te veel moeite te doen (en met de hulp van Puur bezorgd) zonder plastic verpakking kunt verkrijgen.
Ik hou enorm van de tegenstellingen in dit gerecht: de korrelige, zachte couscous en de knapperige granaatappelpitjes en hazelnoten, de zoute schapenkaas en de zoete granaatappelpitjes.
Ingrediënten
Granaatappelpitten
1 teentje knoflook, fijngehakt
50 g hazelnoten
600 g spinazie, gewassen en eventueel de harde steeltjes verwijderd
250 g couscous
1 citroen
1 el ras el hanout
verse munt, in dunne reepjes gesneden
200 g schapenkaas, in rommelige stukjes gehakt
olijfolie
peper en zout
Bereiding
- Hak de hazelnoten fijn en rooster ze in een droge koekenpan. Zet weg tot gebruik.
- Meng de couscous met de ras el hanout en royaal zout. Overgiet de couscous met kokend water tot alles net onder water staat en laat wellen.
- Schenk een beetje olijfolie in een grote koekenpan, hapjespan of wok en verwarm de olie samen met het knoflook. Zorg dat het knoflook niet verbrandt.
- Voeg beetje bij beetje de spinazie toe en laat slinken. Blijf roeren tot het vocht grotendeels is verdampt.
- Roer de couscous los en meng met geraspte citroenschil.
- Meng de couscous vervolgens door de spinazie en breng op smaak met citroensap en eventueel wat peper en zout.
- Warm alles goed op en schep over in een mooie schaal. Garneer met de hazelnoten, wat munt en granaatappelpitten.
Restjes?
Je kunt de schapenkaas vervangen door feta of een andere (geiten)kaas. En de granaatappelpitten kun je vervangen door rozijnen of gedroogde abrikozen, pruimen of dadels. Heb je geen ras el hanout? Dan kun je deze vervangen door curry of garam masala, en zelfs helemaal weglaten, maar dat zou wel een beetje jammer zijn.