Plastic vervuiling een ver-van-je-bed-show

Plastic vervuiling een ver-van-je-bed-show?

We kennen allemaal de foto’s van de met plastic bezaaide stranden overal ter wereld en de schildpadden verstrikt in plastic tasjes in de oceaan. Maar plasticvervuiling is helaas dichterbij dan je denkt. Plastic vinden we inmiddels overal. Minuscuul kleine stukjes plastic zweven door de lucht, stromen door de Nederlandse rivieren en zitten in je eten en je drinkwater. Ik ben Hannah van de Kerkhof, projectleider Schone Rivieren bij Plastic Soup Foundation, en ik vind het onwijs goed dat Pieter Pot een oplossing biedt voor wegwerpplastic uit de supermarkt. Plastic Soup Foundation zet zich in om plasticvervuiling in kaart te brengen en bij de bron te stoppen. In dit gastblog vertel ik over de impact van voedselverpakkingen in Nederlandse rivieren.

Van eenmalig naar meermalig

Om de plastic vervuiling tegen te gaan moeten we minder wegwerp plastic gaan gebruiken en kiezen voor andere materialen en manieren om onze spullen te verpakken. ‘En als ik mijn plastic altijd netjes weggooi in de (plastic)afvalbak?’ Dan ben je natuurlijk goed bezig, want daarmee zorg je dat jouw afval niet in het zwerfvuil en uiteindelijk ons milieu belandt. Maar van al het plastic dat we gebruiken komen al tijdens het gebruik stukjes plastic los die in ons drinkwater, lucht en lichaam terechtkomen. Bovendien zijn veel plastic verpakkingen slecht of niet te recyclen, hoewel ze wel vaak worden verkocht als ‘duurzaam’ omdat ze in principe gerecycled zouden kunnen worden. Maar daar komt in de praktijk niet veel van terecht. Kortom: het wordt tijd dat we van eenmalig naar meermalig te gebruiken spullen gaan!

De impact van voedselverpakkingen in Nederlandse rivieren

Uit onderzoek van Schone Rivieren blijkt namelijk dat voedselverpakkingen een groot aandeel hebben in het plastic in de Nederlandse rivieren. Schone Rivieren is een samenwerking van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting de Noordzee. Samen met meer dan 400 burger wetenschappers monitoren we de hoeveelheid en samenstelling van afval in de rivieren. Gemiddeld worden er langs de Maas en Waal per 100 meter 29 snoep- en snack verpakkingen en 9 voedselverpakkingen gevonden.

Plastic vergaat nooit

Plastic is lichtgewicht, goedkoop en in allerlei kleuren en vormen te gieten. Echt topmateriaal toch, zou je denken? Maar wist je dat plastic nooit vergaat? Het breekt na verloop van tijd in steeds kleinere stukjes maar verdwijnt nooit helemaal. Plastic is al op de meest afgelegen plekken van de wereld gevonden en zal door alle generaties na ons teruggevonden blijven worden. Plastic zal niet snel helemaal uit ons leven verdwijnen, maar de vervuiling stapelt op en de productie neemt alleen maar toe. Laten we het tij keren en de hoeveelheid wegwerpplastic dat we gebruiken verminderen.

Verpakkingsvrij winkelen

Bewuster inkopen doen en minder weggooien. Een duurzamere levensstijl begint bij jezelf! Maar het is helemaal niet zo makkelijk om plasticvrij te leven. De meeste supermarkten liggen vol plastic en we worden als consumenten regelmatig misleidt door claims op producten en verpakkingen. Ik hoop dat hervulbare verpakkingen gangbaarder worden en producenten hun verantwoordelijkheid nemen om het ons ook mogelijk te maken om bewuster inkopen te doen. Ik ben heel blij dat Pieter Pot het ons eindelijk eens makkelijk en leuk maakt om verpakkingsvrij boodschappen te doen. En hoewel ik zelf ook nog even moet wachten tot ik mijn eerste bestelling kan doen, ben ik stiekem heel blij met hoe lang de wachtlijst voor Pieter Pot is!

Een gastblog van: Hannah van de Kerkhof, Projectleider Schone Rivieren bij de Plastic Soup Foundation


Misschien vind je de volgende verhalen ook interessant?

Verantwoord snacken? Dat kan met dit gezonde bananenbrood. Geen toegevoegde suikers, geen toegevoegde vetten en boordevol vezels, vitaminen...

Jullie prioriteiten = ons prioriteitenlijstje. Jullie geven ons feedback, daar zijn wij jullie een potje dankbaar voor! We werken aan de volgende...

Groot nieuws! We hebben een grote investering opgehaald om nog meer en beter klanten te kunnen bedienen en dus verder toe te kunnen werken naar...

Jouw winkelwagen

×

Product title

1 x €29,95

Verwijderen

Subtotaal

Kies bezorgmoment