Achtergrond
Denk er bij dit gerecht aan dat je de kikkererwten een nachtje moet laten weken voordat je ze kunt koken. Het koken duurt ook zo’n 3 kwartier tot een uur.
Wij hebben dit als hoofdgerecht gegeten, maar dat was echt wat karig. Het zou een prima gerechtje als onderdeel van een tapasmenu kunnen zijn, en je kunt het natuurlijk aanvullen met een merguezworstje of wat gegrilde kip.
Ingrediënten
Olijfolie
4 aubergines, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden
1 ui, gesnipperd
1 tl kaneel
4 eieren
1,5 dl (volle) melk
peper en zout
paneermeel
110 g gekookte kikkererwten
1 el tahin
1 el volle yoghurt
citroensap
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Hussel de blokjes aubergine om met wat zout en laat even uitlekken.
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een pan met dikke bodem en bak de blokjes aubergine met de ui tot de aubergine zacht is.
- Bestrooi met kaneel, schep goed om en laat iets afkoelen.
- Pureer de aubergine met een staafmixer of in de keukenmachine.
- Klop de eieren los met de melk,peper en zout en voeg dit toe aan de auberginepuree. Meng goed.
- Vet een ronde ovenschaal of springvorm in en bestrooi de bodem met paneermeel. Het is de bedoeling dat je taart straks omkeert, dus de ovenschaal moet de grootte van een bord hebben.
- Zet de taart 30 tot 40 minuten in de oven.
- Maak ondertussen een saus door de kikkererwten te pureren met de yoghurt, de tahin, een el citroensap, wat peper en zout en een scheutje olijfolie.
- Als de auberginetaart klaar is, haal je eerst een mes langs de randen van de vorm om de randen los te maken. Leg vervolgens een groot bord op de vorm en draai je die in één keer op.