Achtergrond
De popcorn die verkocht word in de bioscoop heeft één van de hoogste winstmarges van de wereld tot wel 1275%. En dat terwijl het niet moeilijk is om te maken.
Zet een oude pan op het vuur met een laagje zonnebloem olie. Zet het vuur hoog en wacht een minuutje. Het komt allemaal niet heel precies maar zorg dat de olie goed warm is.
Zet het vuur op laag. Giet een kopje popcorn mais in de pan. Doe een deksel op de pan, maar laat een kiertje open. In het verloop van een paar minuten zal de popcorn gaan beginnen met poppen! Schud de pan af en toe rustig heen en weer. Na een paar minuten zal het poppen ophouden.
Laat de pan even uitdampen en strooi wat zout over de verse popcorn. Iets spannenders zou natuurlijk ook kunnen. Bijvoorbeeld wat Vadouvan kruiden of suiker met wat kaneel.
Het zetmeel en water in de maïskorrel wordt zo warm dat het velletje van de korrel de druk niet meer aankan en open barst - dat is de *POP* in popcorn.
De korrels die beschadigt zijn barsten niet open omdat de druk langzaam weg kan, dit zijn de niet gepofte korrels.
Wist je dat 150 jaar geleden popcorn gemalen werd om een soort meel mee te maken?